24 اکتبر

قارچ ها گروه بزرگی را در بین گیاهان تشکیل می دهند. تا حدی که می توان آن ها را جداگانه به صورت یک قلمرو گیاهی طبقه بندی کرد. قارچ ها در همه جا یافت می شوند. بنابراین این گیاهان متعلق به محیط خاصی نیستند و می توانند هرنوع ماده آلی را در بستر کاشت خود قرار دهند.

ارزش غذایی قارچ

قارچ خوراکی علاوه بر اینکه در خوراکی های مختلف قابل استفاده است از نظر مقدار پروتئین نیز در مقایسه با سایر سبزی های تازه رقابت می کند، این گیاه دارای مقادیر زیادی ویتامین های مختلف و املاح معدنی مثل آهن و کلسیم است. علاوه بر ویتامین ها و املاح علوفی در ۱۰۰ گرم قارچ خوراکی حدود ۵ گرم پروتئین، ۰٫۳% گرم چربی و ۷ گرم ماده نشاسته ای وجود دارد.

نکته قابل توجه این است که تعدادی از ویتامین های این گیاه، در موقع پختن قارچ و نیز در قارچ های کنسروی و یا نوع خشک شده و یخ زده تقریبا به صورت کامل باقی می مانند.

استفاده از ضایعات کشاورزی در پرورش قارچ خوراکی

مواد زائد حاصل از عملیات کشاورزی و صنایع تبدیلی، که سالانه مقدار زیادی از آن بدون استفاده می ماند را می توان بعد از انجام فرآیندهایی به عنوان بستر کاشت قارچ به کار برد.

محل پرورش قارچ

محل پرورش قارچ را به منظور تنظیم دما، رطوبت و تهویه در اتاق های بسته و تاریک و یا انبارهای مخصوص انتخاب می کنیم.

قارچ دکمه ای

تهیه بستر کاشت قارچ

برای کاشت قارچ دکمه ای از کمپوست کاه گندم با افزودن مواد مختلف تکمیلی استفاده می شود.

کاشت مایه قارچ: پس از آن که  مایه قارچ یا اسپان-برای ازدیاد قارچ استفاده شده که همان میسیلیوم قارچ است-در داخل بستر قرار بگیرد، پس از مدتی ۲ تا ۳ سانتی متر خاک روی بستر افزوده می شود.

آبیاری: آبیاری محصول ظریف ترین عملیات در تولید قارچ است. افزایش وزن قارچ ها از مرحله تشکیل پین هد تا مرحله رسیدن کامل بستگی به جذب سریع آب از خاک و کمپوست دارد.

ظهور پین های قارچ : مهمترین مرحله رشد قارچ به منظور بهبود کیفیت و راندمان تولید مطلوب، مرحله رشد سریع است که طی آن اندازه قارچ ها در هر ۲۴ ساعت دو برابر می شود. اندازه قارچ ها به تعداد پین های تولید شده در هر مقطع و نیز نوع مراقبت از محصول و مدریت بستگی دارد.

برداشت محصول: قارچ ها در هر ۲ تا ۴ روز و در خلال ۷ تا ۱۰ روزه که اصطلاحا فلاش نام دارد؛ برداشت می شوند. زمان بندی دوره برداشت از طریق کنترل آبیاری، دی اکسید کربن و دمای محیط مدریت می شود. زمان مناسب برداشت قارچ ها وقتی است که کلاهک قارچ سفت و دارای کیفیت مطلوب باشد.

قارچ صدفی

روش های کشت قارچ صدفی

کشت در کیسه: یکی از رایج ترین روش ها در کشت قارچ در اکثر نقاط جهان است.

کشت در قفسه

کشت در بطری

کشت روی کنده درخت

دیدگاه بگذارید