22 فوریه

سفره بافی یکی از صنایع دستی کاربردی و تزیینی ایران است که در شهرهای مختلف مانند خراسان، چهار محال و بختیاری ، اصفهان و… سابقه ای طولانی دارد.
سفره خمیری،که از جمله ی صنایع دستی شهرستان قائنات محسوب می شود و به سفره آردی نیز معروف است، گلیم، سفید رنگی است که از پشم گوسفند یا شتر به ابعاد ۱۰۰*۱۴۰ سانتیمتر بافته می شود.در گذشته این سفره بیشتر به صورت خود رنگ و یا با رنگهای گیاهی روی دار زمینی بافته می شده اما در حال حاضر جهت بافت آن از دار عمودی و رنگهای شیمیایی استفاده می شود. در واقع د‌ار‌ِ این سفره، همانند د‌ار قالی و قالیچه، د‌ر ابعاد‌ یک و نیم در یک و نیم متر یا یک و بیست سانتی متر در دو متر است .

نقوش به کار رفته در سفره خمیری

طرح های به کار رفته روی این سفره ها را معمولا اشکال و نقوش ذهنی مانند:قوچ، بز، کوه و گیاهان مختلف تشکیل می دهند.که در حاشیه و مرکر سفره به صورت برجسته تر بافته می شوند.

انواع کاربری های سفره خمیری

اگرچه ازین سفره در گذشته بیشتر استفاده می شده است اما هنوز هم در روستای مهنج دختران از دوران کودکی بافت سفره آردی، پلاس و گلیم را نزد مادران خود آموزش می‌بینند و همه اهالی روستا در تلاشند که این میراث گرانبهای ۲۰۰۰ ساله به دست فراموشی سپرده نشده و به بهترین شکل ممکن احیا شود.از این سفره در حال حاضر با اضافه کردن رنگ‌های مختلف به عنوان رو کرسی، پا دری و سجاده نیز استفاده می‌شود.

طبق اخبار خراسان:

نیمی از نشان های ملی صنایع دستی استان متعلق به قاینات است و به زودی در حاشیه نمایشگاه توانمندی های صنایع دستی و گردشگری شرق کشور، سفره آردی این شهرستان هم نشان یونسکو دریافت می کند. معاون صنایع دستی مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در جلسه برنامه ریزی نمایشگاه توانمندی های صنایع دستی و گردشگری شرق کشور در قاینات گفت: از مجموع ۱۷ نشان ملی استان، هشت نشان متعلق به صنایع دستی قاینات است. »عباس زاده« افزود: سفره آردی شهرستان نیز در حاشیه نمایشگاه توانمندی های صنایع دستی و گردشگری نشان یونسکو را دریافت می کند.